Eerder schreef ik dat het de dag zou worden dat het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap zou worden geratificeerd. Echter het mocht die dag niet uit komen. Nu, 2 dagen later. Is alsnog de dag aangebroken die heel belangrijk is voor veel mensen met een beperking ( handicap, aandoening you name it).
Vandaag, om iets over drie deze middag, heeft de tweede kamer met een meerderheid amendementen aangenomen waarmee er een algemene verplichting komt om gebouwen en bedrijven toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De verplichting moet ingaan per 1 januari 2017.
bron: NOS
De volgende stap is dat de eerste kamer. Maar wat heeft dit nu voor gevolgen? Als je een beetje op internet rond zoekt dan krijg je het gevoel dat heel Nederland vanaf 1 januari 2017 ineens helemaal overhoop ligt. Gelukkig. Dat zal niet het geval zijn. Er zal alleen verwacht worden van de maatschappij (bedrijven, instellingen e.a.) dat deze geleidelijk toegankelijk moeten wordt gemaakt. Nu hoop ik zelf natuurlijk dat op 31 december 2017 alles is afgerond maar dat is natuurlijk ijdele hoop.
Mensen op dat zelfde internet beweren ook dat we vanaf 1 januari 2017 ons in de schulden moeten gaan steken omdat de gehandicapten zo nodig ook mee willen doen. Nou verrassing! Dat willen gehandicapten niet alleen dat MOETEN gehandicapten ook gelukkig. Alleen dan zul je daar wel wat voor moeten doen als maatschappij. Zoals ik eerder al schreef kun je niet een participatie maatschappij optuigen (op papier) en vervolgens verwachten dat alles magischerwijs veranderd.
Enfin, er zijn nog een aantal argumenten waar ik op wil reageren die op internet rond dwarrelen die mensen gebruiken om vooral dingen NIET aan te gaan passen
Winkels waar nu geen gehandicapte komt moeten zich nu in de schulden gaan steken
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat een bedrijf diep in de schulden moet duiken om het een en ander gerealiseerd te krijgen. Simpelweg een plankje voor de drempel kan al genoeg zijn of misschien de gangpaden iets breder. De reden waarom dat er nu geen gehandicapten komen heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontoegankelijkheid.
Weet je wat dat allemaal kost? En dat allemaal van mijn belastingcenten?
Dat is natuurlijk een kul argument eerste klas. Immers worden er altijd wel zaken van belastingcenten betaald waar een deel van de bevolking niet direct iets aan heeft. Kinderbijslag is zo’n leuke. Mensen zonder kinderen hebben er direct geen .. aan maar zijn toch maar wat blij dat er mensen zijn die de vergrijzing van ons land ook maar een beetje tegen gaan.
Gehandicapten moeten leren accepteren dat niet alles kan
Helaas zijn er gehandicapten die vinden dat alles maar moet kunnen. Gelukkig zijn er genoeg gehandicapten die een iets realistisch beeld van de wereld hebben en snappen dat bepaalde dingen echt niet kunnen.
Heel bot stellen dat gehandicapten maar moeten accepteren dat niet alles kan geeft alleen maar aan in welke wereld sommigen leven. We willen wel dat gehandicapten deel mogen uitmaken van onze maatschappij maar men wil er het liefste niets mee te maken hebben. Gehandicapten worden geconfronteerd met dat bepaalde zaken niet kunnen en is het alleen maar vervelender om te zien dat zaken die wél makkelijk geregeld kunnen worden. Simpelweg niet gedaan worden voordat er over gezeurd moet wordt.
Als laatste wil ik nog even mijn dank betuigen aan Otwin van Dijk, Wij staan op en andere mensen en organisaties die zich ingezet hebben om dit mogelijk te maken. Op naar de volgende fase!